ترنم ترنم ، تا این لحظه: 11 سال و 5 ماه و 16 روز سن داره

عشق مامانی و بابایی

بازی واسباب بازی های کودکان در سنین مختلف

1391/6/18 8:25
نویسنده : بابا و مامان
268 بازدید
اشتراک گذاری

بازی واسباب بازی برای کودک دوماهه

حالا ديگر حس­هاي كودك دو ماهه­شما قوي­تر شده­اند و به تدريج مي­توانند در كنار هم كار كنند تا دنيا را بشناسند پس سعي كنيد محرك­هاي مناسبي براي حس­هاي مختلف او فراهم كنيد تا آنها را تجربه كند.جالب­ترين و جذاب­ترين چيز در مورد كودك شما در اين مرحله از رشدديدن شكوفا شدن مهارت­هاي اجتماعي فرزندتان است ... شما روز خود را با خنده­ واقعي او آغاز مي­كنيد!

كودك در اين زمان چگونه بازي مي­كند؟

  • · او مي­تواند لبخند بزند و در صورتي كه كسي با او حرف بزند از خود صداهاي شبيه كوكو دربياورد.
  • · با تكان دادن دست و پاهايش هيجان خود را نشان مي­دهد.
  • · مي­توانيد ياد بگيرد كه يك اتفاق باعث بروز اتفاق ديگري مي­شود.
  •  به سمت صداهاي اطراف خود بر مي­گردد اما تنها مي­تواند موقعيت صداهايي كه روبرويش باشند را تشخيص دهد.
  • ·او مي­تواند بعضي از كارها را ياد بگيرد

اشيا متناسب با اين سن:

  • ·  تشكچه نرم

چرا كودك از آن لذت مي برد؟

در اين زمان دست و پاهاي او هميشه در حال حركت هستند؛ وقتي كه روي چيزي ضربه مي­زند يا خود را و اعضاي بدنش را مي­كشد؛ وقتي كه روي اسباب­ بازي­ها مي­كوبد يا حتي آنها را مي­گيرد و در برخي موارد سعي مي­كند كه كمي روي زمين بخزد.يك تشكچه­ نرم رنگارنگ با پارچه­ هاي متفاوت مي­تواند جاي خوبي براي فعاليت و بازي كردنش باشد و تمام نيازهايش را در يك جاي نرم برآورده كند (از تمرين مهارت­هاي حركتي تا تحريك حس­هاي مختلف،همه براي تقويت مهارت­هاي شناختي مناسب هستند)

براي يادگيري بهتر فرزندتان چه كمكي مي­توانيد به او بكنيد؟

  • ·  اين قبيل تشك­ها معمولاً جذابيت­هايي دارند كه كودك را براي فعاليت بيشتر تشويق مي­كنند. پس او را طوري قرار دهيد كه امكان فعاليت و ضربه زدن و حركت كردن را داشته باشد.
  • · براي تنوع، در صورت امكان جاي اسباب­ بازي­ها را عوض كنيد. دقت كنيد و ببينيد كه فرزندتان متوجه اين تغيير مي­شود و مي­كوشد تا با تغييرات كنار بيايديا نه.
  • · رنگ­هاي متضاد يكي از بهترين روش­هاي تحريك ديدن در كودك هستند. به رنگ­ها اشاره كنيد، نام حيوانات را بگوييد؛ حتي با اينكه كه كودك­تان هنوز معناي واژه­ هايي كه مي­گوييد را نمي­داند اما مي­فهمد كه به نقاط و بخش­هاي مختلف اسباب­ بازي­ها اشاره مي­كنيد و او هم نقطه­ تمركز خود را تغيير مي­دهد. اگر تشكچه­ اش موزيكال است از اين فرصت براي تحريك حس شنوايي اش استفاده كنيد. دستش را در دست خودتان بگيريد و به آرامي همراه با موسيقي آنها را به هم بزنيد. وقتي كه صداها را تقليد مي­كنيد يا همراه با آهنگ برايش آواز مي­خوانيد حالت چهره­ تان را هم تغيير دهيد.

 

  • ·اسباب­ بازي­هايي كه كودك را به فعاليت فيزيكي (مثلاً ضربه زدن) تشويق مي­كنند

چرا كودك از اين اسباب­بازي ها لذت مي برد؟

ضربه زدن طبيعت بچه است و عضلاتي را تقويت مي­كند كه بايد روزي از آنها براي راه رفتن استفاده كند.بازي­هاي منظمي كه را به ضربه زدن تشويقش مي­كنند شروع خوبي محسوب مي­شوند اما حواس­تان باشد كه حتماً برايش از يك قنداق يا پوشك سبك استفاده كنيد تا بتواند پاهاي خود را به راحتي حركت دهد.

براي يادگيري بهتر و بيشتر فرزندتان چه كار مي­توانيد بكنيد؟

  • · بچه را طوري نزديك اين اسباب­ بازي قرار دهيد كه پاهايش به آساني به آن برسند.تكيه دهيد و با شوخي و خنده با او حرف بزنيد.او خيلي دوست دارد وقتي كه به اسباب­بازي ضربه مي­زند توجه شما به سمت او باشد.اين مسئله برايش بسيار مهم و هيجان­انگيز است !
  • ·حتي در همين سن هم شما مي­توانيد او را با مفهوم علت و معلول آشنا كنيد. وقتي ضربه زد بگوييد "آره، ببين چي كار كردي!تو روشنش كردي!"يا"آهنگ كار تو بود!".به تدريج با توجه و تشويق شما، فرزندتان اين ارتباط مهم را درك مي كند: اين كار رو من كردم!
  • · وقت صرف كنيد و به بعضي از ويژگي­هاي اسباب­ بازي اشاره كنيد.رنگ­ها را شناسايي كند و به چهره ­ها اشاره كنيد.اين به كودك كمك مي­كند تا ارتباط بين اشيا و واژه­ها را درك كند.
  • · تشكچه­ هايي با چراغ­هاي چشمك­زن، موسيقي و آويزهاي جذاب

چرا كودك شما از اين اسباب­ بازي ها لذت خواهد برد؟

حس­هاي مختلف بچه اولين منابع يادگيريش هستند.تشكچه ­هاي مناسب با تحريك اين حس ها مهارت­ هاي بينايي و شنوايي را در او تقويت مي­كنند.كودك­تان را تشويق كنيد كه ضربه بزند، دست و پايش را به اسباب ­بازي­هايي كه آويزان هستند برساند و ...؛ به اين ترتيب مهارت­هاي حركتي در او رشد مي كند و زمينه­ مناسبي براي درك روابط علت و معلولي ايجاد مي شود.

براي يادگيري بهتر و بيشتر فرزندتان چه كار مي­توانيد بكنيد؟

  • · اين اسباب­ بازي از ديد فرزندتان چگونه است؟ روي زمين دراز بكشيد و آن را از زاويه ديد او ببينيد.اين كار در تعيين موقعيت بچه و اسباب­بازي به شما كمك مي­كند.هر چند وقت يك بار جاي بچه را تغيير دهيد تا  زاويه ديد تازه­ اي داشته باشد.
  • ·براي بهبود روابط بين خودتان و بيشتر كردن جذابيت بازي­ها و فعاليت­هاي مختلف، با هم با اين اسباب­بازي بازي كنيد.وقتي كه هوشيار و سرحال است براي بازي وقت بگذاريد نه وقتي كه خواب آلوده ،گرسنه يا ناآرام است.اگر اسباب­بازي برايش خيلي ناخوشايندباشد چشمانش را مي­بندد و شما اين را متوجه مي­شويد.
  • · براي كمك به يادگيري كودك در زمينه­ ارتباط بين واژه ­ها و كارها، قسمت­هاي مختلف را تكان دهيد و  همزمان درباره­ آن حرف بزنيد: «تكون تكون تكون. ديدي برات خنديد؟»
  • ·اگر تشكچه­ قابليت صوتي يا نوري دارد، آواز بخوانيد يا صداي كودكانه اي تقليد كنيد تا اين قابليت­ها و ويژگي­هاي صوتي و نوري برجسته­تر شوند.هر چه بيشتر با كودك حرف بزنيد و مستقيماً او را درگير اين قبيل موضوعات كنيد، به رشدش كمك بيشتري كرده­ ايد.

 

  بازي و اسباب بازي براي كودك سه ماهه

 

الگوي خواب، بيداري و غذا خوردن فرزند سه ماهه­شما به تدريج منظم­تر و قابل پيش­بيني­تر مي­شوند.همزمان با رشد كودك،مي­بينيد كه راه­هاي جديدي براي برقراري ارتباط با شما و كشف دنياي اطرافش پيدا مي­كند ...لمس كردن، حس كردن و گرفتن هر چيزي كه در دسترسش باشد!اسباب­بازي­هايي كه حس­هاي مختلف را تحريك مي­كنند برايش تهيه كنيد، موسيقي­هاي آرام براي او پخش كنيد و به نشانه­ها و عكس­العمل­هايش در هنگام بازي دقت كنيد.

 كودك در اين سن چگونه بازي مي­كند؟

  • ·  مادر خود را مي­شناسد و به صورت ساير افراد هم علاقمند است.
  • ·روي شكم خود مي­خوابد و با استفاده از زانوها و بالا آوردن سينه­اش مي­تواند از خود محافظت كند.
  • · سرش را به سمت صدا مي­چرخاند و وقتي صحبت مي­كنيد شما را نگاه مي­كند.
  • ·  چيزها يا اشخاص آشنا را تشخيص مي­دهد.
  • · مي­تواند به اشياي مختلف ضربه بزند اما نمي­تواند خودش را به آنها برساند.
  • ·وقتي اسباب­بازي را در دست او مي­گذاريد مي­تواند آن را گرفته و تكان بدهد.

اسباب بازي هاي مناسب با اين سن:

1-جغجغه­هاي دستي يا اسباب­بازي­هايي كه روي يك حلقه هستند:

بچه­ها در حدود سه ماهگي كم­كم اشيايي كه در دسترسشان باشد را مي­گيرند و به تدريج ياد مي­گيرند كه مي­توانند كارهايي را انجام دهند!ياد مي­گيرند كه تكان دادن يك جغجغه باعث توليد صدا مي­شود.دوباره آن را امتحان مي­كنند...و كم كم رابطه علت و معلول را متوجه مي شوند.

براي كمك به او، براي شروع، حلقه را در دست بچه بگذاريد و آن را به آرامي تكان دهيد.بچه­ها در اين سن كم­كم در حال يادگيري كنترل گرفتن اشيا هستند .آنها مي­توانند صبر كنند و به سمت هدف پيش بروند

با نگه داشتن حلقه روبروي بچه، تكان دادن آن و ايجاد فرصتي براي اينكه بتواند آن را بگيرد، به تمرين و تقويت مهارت­هاي هماهنگي در او كمك كنيد.جغجغه را در دستش بگذاريد، آن را تكان دهيد و بگوييد «صداشو شنيدي؟ تو اين كارو كردي!»تأكيد بر اثرات كار مي­تواند تشويقش كند تا دوباره آن را انجام دهد.

همچنين،ميتوانيدحلقه­اي را انتخاب كنيد كه به اندازه­ي كافي بزرگ باشد و كودك بتواند با دو دست خود آن را بگيرد.او ابتدا با يك دست حلقه را ميگيردو سپس با دست ديگر و سپس دوباره با يك دست!اين كار مهارت دست به دست كردن يك شيء از دست راست به چپ و برعكس را در او تقويت مي­كند.

2-تشكچه:

در اين سن دست و پاهاي فرزندتان هميشه در حال حركت هستند؛ وقتي كه روي چيزي ضربه مي­زند يا خود را و اعضاي بدنش را مي­كشد؛ وقتي كه روي اسباب­بازي­ها مي­كوبد يا حتي آنها را مي­گيرد و در برخي موارد سعي مي­كند كه كمي روي زمين بخزد.

يك تشكچه­ي نرم پر رنگارنگ با پارچه­هاي متفاوت مي­تواند جاي خوبي براي فعاليت و بازي كردن او باشد و تمام نيازهايش را در يك جاي نرم برآورده كند (از تمرين مهارت­هاي حركتي گرفته تا تحريك حس­هاي مختلف براي به چالش كشيدن مهارت­هاي شناختي)

براي يادگيري بهتر و بيشتر فرزندتان به او كمك كنيد تا در حالت ذهني صحيحي قرار گرفته و با انجام دادن برخي از كارهايي كه هنوز نمي­تواند انجام دهد ارتباطات علت و معلولي را درك كند براي مثال، پخش موسيقي يا تكان دادن يا در آوردن صداي اشيا.

سعي كنيد كه اين وسايل طوري قرار گرفته باشند كه به راحتي در دسترسش باشند.سپس تشويقش كنيد تا خودش اين كار را انجام دهد؛ در اين صورت حركت دست و پاها و ساير موارد به خوبي پيش ميرود.شايد با شنيدن يك صدا يا ديدن رفتارهاي جالب و مهيج شما بيشتر تشويق شود. بعد از اين كار كودك خود به خود بيشتر به هيجان آمده و تشويق مي­شود چون ارتباط بين كار ي كه انجام داده و جوابي كه از اسباب بازي گرفته را درك مي­كند!

همچنين، چنانچه اسباب بازي اش را آويزان كرده ايد گهگاه جايش را تغيير دهيد.اين كار براي تقويت حافظه كودك مفيد است و احتمالاً قبل از بازي متوجه اين تغييرات خواهد شد.

3-آينه­ بي­خطر براي كودكان :

خيلي پيش از آنكه بچه­ها از روي آينه تشخيص دهند چه كسي مي­خندد، بيشتر دوست دارند كه به انعكاس تصوير خودشان خيره شوند و از چيزي كه در آنجا مي­بينند لذت ببرند.اين باعث تقويت خودشناسي و بهبود رشد احساسي مي­شود.اين كار همچنين زماني كه بچه براي لمس آينه به سمت آن مي­رود باعث تقويت هماهنگي دست و چشم نيز مي­شود.

براي كمك به او، پس از آنكه آينه را تنظيم كرديد، زاويه ديد او را بررسي كنيد و ببينيد كه دقيقاً چه چيزي را مي­بيند.براي كمك به رشد حس خودشناسي، به تصويرش در آينه اشاره كنيد و سپس همين كار را با تصوير خودتان در آينه تكرار كنيد.با بچه دالي بازي كنيد.مامان رو مي­بيني؟ ديگه كيو مي­بيني؟ به بخش­هاي مختلف صورت خود اشاره كنيد.چشماي منو مي­بيني؟ چشماي خودتو مي­بيني؟ اينجان! به اين صورت كم­كم و به تدريج ارتباطات براي بچه مفهوم پيدا مي­كنند.

با اشاره به يك مورد ديگر (براي مثال، حلقه­اي كه در دست داريد)به تقويت ديدن و مفهوم انعكاس­ها كمك كنيد.سراغ آينه­هاي ديگر خانه هم برويد و اجازه دهيد كودك­تان ببيند انعكاس­هاي شما در آينه­هاي ديگر به چه شكلي مي شود.همچنين،وقتي كه آماده بود و توانست صورتش را بالا بياورد آينه را روبرويش قرار دهيد تا خودش را  از زاويه­ جديدي ببيند.

 

 

بازي و اسباب بازي براي كودك چهار ماهه

 

اكنون زمان آن است كه به فرزند چهار ماهه تان در فهم و شناخت بعضي چيزها كمك كنيد تا مفهوم من مي­توانم اين كار رو بكنم در ذهنش جا بيفتد.با بازي­هاي ساده يا تهيه­اسباب­بازي ساده­اي كه فرزندتان بتواند با آن تعامل برقرار كند مي­توانيد مفاهيم علت و معلول را به او ياد بدهيد چون در اين زمان هماهنگي دست و چشمش نيز بهتر شده است.

كودك در اين سن چگونه بازي مي­كند؟

  • · مي­خندد، پيچ و تاب مي­خورد و با ذوق فرياد مي­كشد.
  • · با كمك شما مي­تواند به اشيا برسد.
  • · دوست دارد حركت دستانش را نگاه كند.
  • ·  مي­تواند چهره­هاي آشنا را تشخيص دهد و به چهره ديگران نيز علاقه­مند است.
  • ·  مي­تواند اسباب­بازي­هايي كه در دسترسش هستند را بگيرد.

اسباب بازي هاي متناسب با اين سن:

1-اسباب­بازي­هاي دستي

در اين مرحله، بچه­ها كم­كم استفاده­ هدفمند از دستان خود را آغاز مي­كنند. لمس كردن، حس كردن و گرفتن همگي راه­هايي براي كشف و سياحت دنياي جديد براي او هستند.به همين دليل الآن زمان مناسبي است تا اين مهارت­ها با اسباب­بازي­هاي مناسبي كه بافت­ها و زمينه­هاي مختلف و البته جايي براي گرفتن دارند تقويت شوند.اين اسباب­بازي­ها علاوه بر امكان گرفته شدن توسط بچه حتي وقتي كه در دستانش نيستند نيز به خاطر زيبايي­هاي ظاهري توجهش را جلب مي­كنند.

راه و روش­هاي مختلفي پيدا كنيد تا اسباب­بازي، همراه و در دست بچه باشد.( بسياري از اين نوع اسباب­بازي­ها طوري طراحي مي­شوند كه به ساير چيزها وصل شوند يا اينكه اصلاً از قبل به يك چرخ يا قنداق قابل حمل وصل شده­اند.)سپس آن را كمي جلوي بچه بالا و پايين برده و بعد به چپ و راست حركت دهيد. ببينيد آيا مي­تواند با چشم­هايش آن را دنبال كند؛ سپس تشويقش كنيد تا دستش را دراز كرده و آن را بگيرد وبگوئيد «اوه! ببين ... گرفتيش!»

كمي با هم با اسباب­بازي قايم باشك بازي كنيد. اگر به اندازه­ي كافي كوچك است، آن را زير يك پتو پنهان كنيد؛ اگر صدادار است يا حالت جغجغه­اي دارد، صداي آن را در بياوريد.اجازه دهيد قسمتي از آن از زير پتو بيرون بماند و سپس از او بپرسيد كه «كجا رفت»؟ يك نگاه زير چشمي به آن بكنيد و بگوييد «آهان !ايناهاش».تا پايان شش ماهگي او مي­تواند بفهمد كه برجستگي زير پتو همان اسباب­بازي او است.

فرزند شما هيچ گاه براي سرگرم شدن توسط شما و صدا در آوردن و شكلك در آوردن كوچك نيست.سعي كنيد براي او صداي حيوانات مختلف را در بياوريد. وقتي كه خنده­هاي شيرين و پر از شوق او را ببينيد، فراموش مي­كنيد كه اين قبيل كارهايتان چه قدر بچه­گانه است و تشويق مي شويد بيشتر ادامه بدهيد!

 ٢-اسباب­بازي­هايي با صداهاي متنوع، رنگ­هاي روشن و چراغ

رنگ­هاي روشن و نورها ساده­ترين چيزهايي هستند كه بچه در حال حاضر مي­تواند ببيند.وقتي كه اشيا و صدا ها را به او معرفي مي­كنيد، در حقيقت كمك مي­كنيد كه حس­هاي مختلفش تحريك شوند و حافظه­او كه منبع اصلي تقويت بينائي هستند را آماده و تقويت مي­كنيد.

سعي كنيد فضا را براي بازي­هايي كه ماه­هاي بعد قرار است انجام شوند آماده كنيد.قبل از شروع بازي به ويژگي­هاي مختلف اسباب­بازي اشاره كنيد چراغ­هاي آن را روشن كنيدوصدايآن را در بياوريد و او را هم تشويق كنيد صداي موسيقي را تقليد كند و همين طور كه پيش مي­رويد شما هم همراه با او بخوانيد.وقتي هم كه سرتان شلوغ است ، موسيقي و چراغ­ها را روشن كنيد تا  سرگرم شود.

 ٣-اسباب­بازي­هايي با صورتك­هاي دوست داشتني

شكلمنحصر به فرد يك چهره يكي از اولين چيزهايي است كه كودك آن را تشخيص داده و به آن واكنش نشان مي­دهد.همزمان با رشد توانايي تمركز بچه­ها، آشنايي با يك چهره باعث تقويت مثبت و بهبود رشد مهارت­هاي بينائي و احساس آرامش ميشود.

با اشاره به ويژگي­هاي چهره كمك كنيد تا كودك شناسايي يك شيء و شناسايي چهره­ها را درك كندسپس به سراغ صورت خود و كودك­ برويد. به آرامي صورتش را لمس كرده و نام هر قسمت را بگوييد.

جاي دندانكش را تغيير دهيد و ببينيد كه متوجه اين تغيير مي­شود يا نه. به تدريج  او خودش را به سمت آنها مي­كشد و آنها را مي­گيرد و شايد دندانك را در دهان خود بگذارد (همان طور كه هر چيز ديگري را كه پيدا كند با در دهان گذاشتن امتحانش مي­كند).

تشويقش كنيد تا تمام اين ويژگي­ها و مشخصات را با رفتن به سمت آنها كشف كند؛ كمكش كنيد تا قسمتهاي مختلف اسباب بازي را لمس كند. در مورد چيزي كه لمس مي­كند توضيح دهيد و كمك كنيد تا بين چيزي كه لمس مي­كند و آنچه ميشنود، ارتباط برقرار كند.

4-جغجغه­هاي دستي يا اسباب­بازي­هايي كه روي يك حلقه هستند

بچه­ها در حدود سه ماهگي كم­كم اشيايي كه در دسترس­شان باشد را مي­گيرند و به تدريج ياد مي­گيرند كه مي­توانند كارهايي را انجام دهند!ياد مي­گيرند كه تكان دادن يك جغجغه باعث توليد صدا مي­شود.دوباره آن را امتحان مي­كنند...و متوجه قانون علت و معلول مي شوند.

وقتي كه براي اولين بار يك جغجغه را نشانش مي دهيد، آن را روبرويش نگه داريد و كمك كنيد تا روي آن تمركز كند، سپس آن را به خط وسط ميدان ديدش ببريد و سپس به آرامي به سمت چپ و راست حركت دهيد. آن را در دسترسش قرار دهيد تا بتواند آن را بگيرد يا آن را در كنارش بگذاريد تا راحت­تر بتواند به آن ضربه بزند.براي انكه تشويقش كنيد به اشيا اطرافش برسد، آنها را به آرامي در مقابلش تكان دهيد.كودك،كم­كم براي رسيدن به آنها تلاش مي­كند و آنها را مي گيرد و در دهانش مي­گذارد تا امتحانشان كند.

زماني كه واقعاً توانست آگاهانه جغجغه را در دستش نگه دارد، كار خود را شروع مي­كند و آن را از يك دست يه دست ديگر مي­دهد. شما هم مي­توانيد با تغيير  دادن محل جغجغه در دستش كمكش كنيد تا كار ش را به پايان برساند.

همچنين، خوب است كمك كنيد تا اين جغجغه را به عنوان منبع صدا بشناسد و عمل و عكس­العمل را با صحبت كردن برايش توضيح دهيد: «آهان! ببين وقتي تكونش ميدي چه صدائي ميده !»

 

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (0)